Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Ο κ. Τσίπρας δεν πάει στους Δελφούς

Ο κ. Πρωθυπουργός μας απαντώντας εχθές στην καθιερωμένη ερώτηση της Παρασκευή από τον κ. Λεβέντη -την όποια μπορούμε να την κωδικοποιήσουμε για χάρη συντομίας με τη φράση «πως πάει το θεάρεστο έργο της κυβέρνησής σας κ. Πρωθυπουργέ;» - είπε μεταξύ άλλων πως ο ίδιος δεν το «παίζει σοφός να πηγαίνει στους Δελφούς να δίνει συμβουλές», μεμφόμενος τις σημαντικές προσωπικότητες  που μετείχαν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και αφήνοντας φτηνές αιχμές κατά  του  πρώην Πρωθυπουργού  κ. Κ. Σημίτη.  

Δυστυχώς, θα λέγαμε, ο κ. Τσίπρας δεν πήγε στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, διότι αν είχε πάει θα είχε την ευκαιρία να ακούσει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία επί των ημερών του.

Θα άκουγε, για παράδειγμα, τον κ. Κ. Σημίτη να τοποθετείται για το διαρκές φλερτ της κυβέρνησης Τσίπρα με τη δραχμή και το Grexit, λέγοντας πως «το ερώτημα αν αντέχει η χώρα την επιλογή της ευρωζώνης είναι τόσο άσχετο όσο και το ερώτημα αν αντέχει ο άνθρωπος στη ζωή. Ο άνθρωπος πρέπει να αντέξει στη ζωή αλλιώς αυτοκτονεί». Θα άκουγε επίσης τον κ. K. Σημίτη να εξηγεί πως είναι «ανέφικτες οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για πλεονάσματα 3,5% από το 2018 και μετά», ενδεχομένως πιο ανέφικτες κι από την πιθανότητα να βγει για κοκτέιλ ο κ. Τσακαλώτος με την Σκάρλετ Γιόχανσον όπως είπε στον ελληνικό λαό από το βήμα της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής!

Αν καθόταν και στο επόμενο πάνελ ο κ. Τσίπρας, μπορεί  να άκουγε τον κ. Ευ. Βενιζέλο, να εξηγεί πως η δήθεν διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα δεν αφορά την αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου αλλά  το «τέταρτο μνημόνιο, με δεσμεύσεις,  χωρίς όμως τέταρτο  δάνειο». Επίσης θα άκουγε ότι «η δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησης έχει προ πολλού εξαντληθεί και σίγουρα η εντολή της  δεν αφορά την περίοδο μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος».

Αλλά ο κ. Τσίπρας αποφεύγει τους χώρους που λέγονται σκληρές αλήθειες όπως και τους ανθρώπους που μιλάνε με τη γλώσσα της αλήθειας και της ευθύνης. Προτιμά να κάνει διάλογο με τον κ. Λεβέντη κάθε Παρασκευή, ο όποιος εχθές αφού του ευχήθηκε χρόνια πολλά για την εορτή του, προέτρεψε προφανώς εκ μέρους του και την αξιωματική αντιπολίτευση να υπερψηφίσει τα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ plus. Αν είχε πάντως πάει ο κ. Τσίπρας στους Δελφούς θα είχε μάθει πως το σχέδιο της εκβιαστικής απόσπασης συναίνεσης είναι καταδικασμένο να αποτύχει, διότι όταν δεν έχεις κληθεί να συνδιαμορφώσεις μια στρατηγική, δεν έχεις λόγο  να συμπράξεις στην κοινοβουλευτική της επικύρωση. Αν και όταν φτάσουμε στο σημείο αυτό.

Τέλος, αν είχε πάει στους Δελφούς θα κατανοούσε ίσως πώς διαμορφώνονται πραγματικά οι διεθνείς συσχετισμοί και γιατί είναι ακραία ανοησία να πιστεύεις ότι θα αλλάξεις τους παγκόσμιους συσχετισμούς ώστε να μπορέσεις να παρατείνεις την παραμονή σου στην εξουσία ή να ελπίζεις πως μια ενδεχόμενη καταστροφή της Ευρώπης θα είναι η δική σου σωτηρία. Και έτσι ίσως να εμπόδιζε τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κούλογλου να πει το αδιανόητο εχθές, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι «αναμενόταν πως στις Ολλανδικές εκλογές, αν έβγαινε ο ακροδεξιός, αυτό θα τους ταρακουνούσε λίγο τους Ευρωπαίους για να κλείσει η αξιολόγηση», συμπληρώνοντας για όποιον δεν το έπιασε με την πρώτη: «ήλπιζα ότι η συνολική άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη θα συνέτιζε παραπάνω τους Ευρωπαίους ηγέτες και θα έλεγαν ας κλείσουμε ένα θέμα όπως το ελληνικό που είναι μικρό»!

Αυτά είναι λίγα από αυτά θα μάθαινε ο κ. Τσίπρας αν είχε πάει στους Δελφούς. Αλλά δεν πήγε.



* Το άρθρο δημοσιεύεται στο capital.gr