Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Το αυγό του φιδιού δεν γεννήθηκε με την φωτογραφία στο Καστελόριζο

Πολλοί  ήταν οι συμπολίτες μας που σοκαρίστηκαν με τη φωτογραφία της συνύπαρξης ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΧΑ στο Καστελόριζο, ενώ εξ αριστερών της κυβέρνησης υπήρξαν καταγγελτικές ιαχές με χαρακτηριστικότερη όλων αυτή των «53» που κατηγορούν την κυβέρνηση (!) ότι «ξεπλένει» υπόδικους, λες και δεν είναι μέλη της κυβέρνησης αρκετά μέλη των 53, πχ ο υπουργός οικονομικών μας.

Προς τι το σοκ όμως; Η συνύπαρξη και συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΧΑ είναι γνωστή και έχει καταγγελθεί ουσιαστικά κι όχι υποκριτικά εδώ και πολλά χρόνια. Η ΧΑ βοήθησε τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κυβέρνηση και στη συνέχεια τον υποστήριξε στη διατήρηση της εξουσίας κι αυτό δεν είναι μια απλή υπόθεση. Υπάρχουν γεγονότα.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τους βασικούς σταθμούς αυτής της συνέργειας.

Πρώτη φορά που εντοπίζεται η σχέση ΣΥΡΙΖΑ με ΧΑ είναι στους «αγώνες της Κερατέας» κατά της δημιουργίας χωματερής το 2010. Δεν αναφέρομαι καθόλου στο αν είχαν δίκιο ή άδικο οι κάτοικοι, που κατά τη γνώμη μου είχαν δίκιο και οι ευθύνες βαραίνουν την τότε πολιτική ηγεσία. Αναφέρομαι μόνο στην ώσμωση αυτών που ξεκίναγαν από διάφορες περιοχές της Αθήνας για να «πολεμήσουν στην Κερατέα».  Εκεί έγινε ο μεγάλος συμβιβασμός μεταξύ ακροδεξιών/ χρυσαυγιτών και αναρχικών/αριστερών. Εκεί νομιμοποιήθηκε η βία της ΧΑ υπό την προϋπόθεση να είναι εναντίον του «κακού» κράτους. Το «πολέμησα κι εγώ στην Κερατέα» προσέφερε συγχωροχάρτι στους φασίστες. 

Δεύτερος σταθμός: Αγανακτισμένοι. Δεν υπήρξε ποτέ «πάνω» και «κάτω» πλατεία στην πραγματικότητα, γιατί πολύ απλά δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Η πλατεία ήταν μία. Και ήταν όλοι μαζί, σε σώμα ένα  εναντίον των θεσμών και της δημοκρατίας. Εκεί λάμβαναν χώρα, με την αγαστή συνεργασία Συριζα και ΧΑ  οι προπηλακισμοί των πολιτικών και η απαξίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Οι μεν στήριζαν τους δε και όλοι μαζί δίχαζαν τον ελληνικό λαό φλομώνονάς τον στο ψέμα που αργότερα ονοματίστηκε «αυταπάτη». Πάνω από 600 περιστατικά πολιτικής βίας καταγράφηκαν μόνο από τα τέλη Ιουνίου 2011 έως τις εκλογές του Ιουνίου 2012.
Καθ’όλο το διάστημα 2010- 2012 στις βίαιες διαδηλώσεις, Συριζα και ΧΑ ήταν μαζί στον «αγώνα» κατά των τότε κυβερνήσεων και των προσπαθειών διάσωσης του τόπου από την χρεοκοπία. Η φασιστική βία έγινε μέρος της καθημερινότητάς μας και βαφτίστηκε νόμιμη λαϊκή αντίδραση.  Και πάνω σε αυτή τη φασιστική βία χτίστηκαν οι καριέρες διαφόρων που παριστάνουν τους υπουργούς σήμερα για να καταστρέφουν τον τόπο.

Τρίτος σταθμός: οι κοινοβουλευτικές συνέργειες- με τον ΣΥΡΙΖΑ αντιπολίτευση.
Χαρακτηριστική ήταν η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης Σαμαρά / Βενιζέλου  την οποία υπερψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η ΧΑ.

Αλήστου μνήμης είναι οι δηλώσεις του νυν προέδρου της Βουλής, τότε βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Βούτση που υιοθετώντας τη ρητορική των χρυσαυγιτών κατηγόρησε την τότε κυβέρνηση για «πολιτικές διώξεις κατά της Χρυσής Αυγής και μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, ώστε να την θέσει εκτός νόμου» αναφερόμενος στις συλλήψεις μετά την δολοφονία Φύσσα. Και φυσικά η καταψήφιση του Σταύρου Δήμα για Πρόεδρο Δημοκρατίας που οδήγησε στις πρόωρες εκλογές έγινε από το κοινοβουλευτικό μπλόκ ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ- ΧΑ, με τον Σταύρο Δήμα να δηλώνει εγκαίρως πως δεν θα δεχθεί να εκλεγεί ΠτΔ με τις ψήφους της ΧΑ αποκλείοντας έτσι την όποια πιθανή ή απίθανη στήριξη των νεοναζί.

Τέταρτος σταθμός: συνεργασία κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με ΧΑ. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Η νέα κοινοβουλευτική περίοδος ξεκινάει με την τότε πρόεδρο της Βουλής, κα Κωνσταντοπούλου να επιδίδεται σε κοινοβουλευτική μεθόδευση για επηρεασμό της δικαιοσύνης σχετικά με τους υπόδικους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Ήταν 24 Φεβρουαρίου του 2015, νυχτερινές ώρες, όταν η τότε Πρόεδρος της Βουλής είπε πως όταν δεν χορηγείται άδεια σε προσωρινώς κρατούμενους Βουλευτές δηλαδή τους χρυσαυγίτες, δεν συγκροτείται νόμιμα το Σώμα. Η σφοδρή αντίδραση κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης σταμάτησε τις μεθοδεύεις ΣΥΡΙΖΑ για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα για τα μάτια των χρυσαυγιτών εις αντάλλαγμα προφανώς παλαιότερων εξυπηρετήσεων.
Η συνέργεια ΣΥΡΙΖΑ- ΧΑ κορυφώνεται βέβαια με το δημοψήφισμα. Ας μην ξεχνάμε ότι η πρόταση της κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ- ΧΑ και όλοι αυτοί μαζί έδωσαν από κοινού τον αγώνα του «ΟΧΙ». 
Αλλά και προσφάτως στην πρόταση της κυβέρνησης για απλή αναλογική η κυβέρνηση προσμετρούσε και τις ψήφους της ΧΑ, με τον Πρόεδρο της Βουλής να δηλώνει αναφερόμενος στην ΧΑ ότι «στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι».

Αυτά είναι λίγα από τα περιστατικά που καταδεικνύουν πως η κοινή εμφάνιση  ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ- ΧΑ στην εθνικολαϊκιστική φιέστα στο Καστελόριζο υπό το άγρυπνο βλέμμα του κ Καμμένου δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός. ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ μαζί αύξησαν τα ποσοστά τους και μαζί θα τα δούμε να εξαϋλώνονται. Κι αυτό δεν είναι «η θεωρία των δύο άκρων». Είναι η πρόσφατη ιστορία του τόπου μας που όμως εξηγείται και ιστορικά. Εθνικοσοσιαλισμός είναι η απάντηση.

Το αυγό του φιδιού δεν γεννήθηκε προχθές. Επωάστηκε πριν αρκετά χρόνια και τώρα είναι εδώ. Μέσα στο Κοινοβούλιο και κυβερνά τον τόπο. Και το αυγό του φιδιού στην πραγματικότητα δεν ήταν άλλο από την ακύρωση της κοινής λογικής και την επικράτηση του κυνικού που είναι γελοίο αλλά και απεχθές. Ο πολιτικός κυνισμός είναι αυτό που ενώνει ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ-ΧΑ. Η βία του κυνικού και ταυτόχρονα γελοίου  είναι αυτή που ναρκοθετεί  τη δημοκρατία.       



* Δημοσιεύεται στο Capital